Op een magische plek vlakbij Breda, waar de tijd even stilstaat en bijzondere ontmoetingen en momenten gevierd worden, bevindt zich Atelier Jongerius. Hier vind je de mooiste bloemen, planten, edelstenen en bijzondere (kunst)objecten. En hier is tot eind december 2024 de Belgische kunstenares Truus Druyts aan het werk. Zij is namelijk Artist in Residence, wat betekent dat niet alleen een selectie van haar prachtige werken te zien is, maar dat zij ook ter plaatse (tijdens de openingsuren van het Atelier) nieuw werk zal maken. En jij kunt over haar schouder meekijken en ontdekken hoe dit creatieve proces plaatsvindt. Hoe gaaf is dat?!
Wees meer dan welkom in het Paradijs van Paul Jongerius en Geniet van al het Moois dat daar te beleven is: www.atelierjongerius.nl
af en toe ben ik er zelf ook dus wie weet treffen we elkaar …
Op zaterdag 21 september 2024 mocht ik de tentoonstelling van Truus Druyts openen in Atelier Jongerius, wat een feest. Normaliter spreek ik niet over nog levende kunstenaars wiens oeuvre nog niet compleet is, maar voor Truus maak ik heel graag een uitzondering want haar werk raakt mij zo diep. En dit is voor de tweede keer in mijn leven dat zoiets gebeurt. De eerste keer was in mei 1993 toen ik in Musée Rodin de beelden ontdekte van de geniale Camille Claudel (1864-1943). Op haar leven & oeuvre ben ik in 1994 afgestudeerd en sindsdien laat zij mij niet meer los. Een baanbrekende biografie is in de maak (zie www.camilleclaudelstatuaire.nl).
Truus heb ik ontmoet via Christine Pannebakker. In 2010 had Christine net haar boek Vrouwenpower uitgegeven en ik mijn boek Het Parijs van Isis. We bezochten elkaars lezingen en signeerden elkaars boeken. Hieruit ontstond een dierbare vriendschap. Toen ik Christine enkele jaren later vroeg of zij mijn schrijfmentor wilde zijn voor de biografie van Camille Claudel zei ze volmondig jaaaaa. Niet veel later bezocht ze mijn masterclass over Camille aan de Universiteit van Tilburg. Ze kwam niet alleen, zowel haar dochter als haar lief nam ze mee. Zo ontmoette ik Truus met wie ik direct een klik had. Aan het eind van die dag in Tilburg besloten we om eens met zijn drieën een Power Vrouwen Dag te organiseren: Christine, Truus en ik. Die dag komt, op het enig juiste moment le temps remettra tout en place …
In 2020 stuurde Truus me een foto waarop een kommetje te zien was met een klei sculptuur erin A kiss in a cup noemde ze het. Wat een expressie! “Heb je nog meer werken, mag ik die ook zien” vroeg ik gulzig. En zo kreeg ik met regelmaat de meest prachtige werken onder ogen. Soms nog een ruwe schets, soms al voltooid. Iedere keer raakt(e) haar werk me. Niet alleen haar sculpturen, ook haar schilderijen zijn geweldig. Ik schilder nu ook met de klei en vang het licht, schreef ze. En hoe ….
Haar eigen woorden: Ik heb een diepe fascinatie en een onbedwingbare nood tot expressie. Het leesbaar vertalen naar wat er binnenin leeft. Net omdat het universeel is. Tastbaar, in kleur, in woord, in muziek, in klei. Dat verlangen breidt zich ook uit voorbij de grenzen van mijn eigen huid en binnenwereld. De herkenning in een ander levend wezen met datzelfde verlangen. En daar faciliteren om de handrem zacht te laten zakken en terug te gaan stromen. In Emotie en de nauwkeurige expressie er van, vinden we onze verbinding.
Ongeacht wat de vertalingsvorm is of wat ze veroorzaakt, onze emoties zijn wereldwijd wel dezelfde. Verdriet, dankbaarheid, vreugde, verliefdheid, enthousiasme, verslagenheid, overweldiging, eenzaamheid, frustratie, boosheid, vertedering, verwondering, genieten, liefde… En wereldwijd willen we allemaal hetzelfde: geluk. Geluk met de kapitale G.
Meer over Truus en haar werken kun je nalezen op haar website: www.truus.solutions/la-garcon/
In april had ik een lunchafspraak met Christine en Truus in Atelier Jongerius. Zodra Paul bij ons aanschoof, was er een klik en voordat we er erg in hadden, had Paul voorgesteld dat Truus gedurende het najaar van 2024 Artist in Residence zou zijn in zijn Atelier. Mijn hart maakte een sprongetje want dit is zo passend. De werken van Truus op deze paradijselijke plek van Paul.
Ooit schreef Camille Claudel dat je alleen maar met je handen kunt creëren, voelen en vervolgens laten ontstaan ... Precies dat heb ik Truus zien doen de afgelopen jaren. Precies dat kun jij haar zien doen de komende maanden. Maak van deze gelegenheid volop gebruik!
Omdat Camille Claudel dit jaar haar 160e geboortedag viert, heeft Truus de afgelopen weken een ode aan haar gemaakt in klei. Op de ochtend van 21 september, nog voordat ik de tentoonstelling mocht openen, liet zij mij het beeld zien. Ik was sprakeloos. Dezelfde expressie als Camille. En toch een echte Truus Druyts. De hele dag heb ik er geen woorden voor kunnen vinden, behalve toen we in de avond Atelier Jongerius verlieten en ik zei “lieve Truus, wil je voor mij een bronzen versie van onze Camille realiseren?”. En ze zei volmondig jaaaaa.
Natuurlijk schrijf ik nog over het bronzen beeld en komt er ook een compilatie van de opening, maar voor nu wil ik je alvast bovenstaande woorden en beelden meegeven. Geniet met een kapitale G want #kunstmaaktgelukkig
© 2024 Karin Haanappel
www.karinhaanappel.nl
In België is Truus Druyts ook bekend als actrice, (radio) presentatrice en zangeres. Zij is de stem van de Vlaamse Nijntje en heeft menig kind een koesterend vertrouwen in het leven gegeven. In 2020 zong ze het nummer Liefde voor later voor Christine. Het nummer is ooit door Herman van Veen uitgebracht als een Nederlandse variant op La chanson des vieux amants van Jacques Brel. Deze vrouwelijke versie spreekt me meer aan vandaar dat ik ‘m graag deel bij dit artikel. Je zult het me eens zijn, Truus is een multi talent.